2012-10-11

Bučna juha

Poleg malih zelenih bučk (ki mimogrede, v dobri sezoni, tudi hitro podivjajo v ojaške zelene buče), so dobre tudi velike oranžne buče. Primerne so za slastno in zdravo bučno juho. Zadnjič sem eno dobila v dar, take srčkaste oblike je bila (neverjetno, kaj?) in se prvič sama lotila priprave bučne juhe. Nič pretresljivega se ni zgodilo, nasekljaš in popražiš čebulo, nanjo vržeš na kocke narezano bučo, kateri prej odstraniš semena, pražiš še nekaj časa, nato zaliješ z jušno osnovo, ali kar z belim vinom in vodo in še nekaj časa kuhaš. Vino je krasna reč za zalivanje hrane in kuharice. Ne knjige, osebe, ki kuha, knjiga bi se lahko navihala, če bi jo namočili...kuharica je pa navihana tudi brez tega. Torej, ko se vse skupaj lepo polupčka še z začimbami in soljo, ogenj ugasnemo (ali indukcijsko ploščo, kot vam je ljubše) in s paličnim mešalnikom zmiksamo, da nastane fina gosta zmes. Juho prelijemo na krožnike, dodamo bučna (in druga) semena, po želji pa še kislo smetano ter popečene kocke kruha. Juhe ni treba pojesti tako vroče, kot se je skuhala, naj se malo ohladi, vi pa nazdravite in razmislite v kakšno bučo boste izrezali svojo bučo konec meseca, ko nastopi noč čarovnic in se nam bodo buče, namesto s krožnikov, smejale z okenskih polic. Ali pa zakotalite kakšne druge besedne buče, da vam pri jedi ne bo dolgčas.

1 komentar: